Øyrekka folkehøgskole

Øyrekka Folkehøgskole

Gå på Øyrekka folkehøgskole

Øyrekka folkehøgskole er en helt ny skole som starter opp på Mausund i 2022. En folkehøgskole er en internatskole der du bor sammen med dine medelever på skolen, spiser alle måltidene sammen i kantina og deltar på undervisning og aktiviteter som DU er interessert i!

Det er ingen eksamener på folkehøgskolen, og for ikke å glemme de kule turene du får bli med på! I tillegg til de spennende linjeturene, starter vi skoleåret med en tidagers tur til Island, som hele skolen er med på. Kort sagt er det mange turer, både utenlands og innenlands!

Ettersom det er 18 års aldersgrense på de aller fleste folkehøgskoler, velger mange å gå et år på folkehøgskole etter videregående, før de begynner på videre studier eller jobb. Et fullført år på folkehøgskole gir ikke noen studiepoeng, men to tilleggspoeng hvis du skal studere.

Våre hovedkategorier

  • HAV Bærekraft
  • HAV Fiskeri
  • HAV Festival/Event
  • HAV Havbruk
  • HAV Lederutvikling

Ønsker du å snakke med oss?

Renate Øyrekka Folkehøgskole

Renate Greve

Administrativ prosjektleder

Telefon: 489 40 900

E-post: renathe@oyrekkafhs.no

Jobbe på Øyrekka folkehøgskole?

På grunn av de spennende linjene, valgfagene, alle turene og det unge, kreative miljøet, er det kjempepopulært å jobbe på folkehøgskole, og det er stor rift om jobbene! Det er nemlig slett ikke bare folk med lærerutdanning som jobber på en folkehøgskole, om du trodde det!

På en internatskole trenger man jo også kokker, kontormedarbeidere, aktivitetsledere, renholdere, og ikke minst folk som er skikkelig gode på noe de brenner ordentlig for – uansett om det er volleyball, strikking eller kajakkpadling!

Øyrekka folkehøgskole er i en oppstarts- og ansettelsesfase nå, og i tillegg til linjelærere trenger vi også valgfags- og timelærere, og ikke minst gode fagarbeidere som kan bidra med valgfag, linjefag og mye annet.

Vår filosofi er nemlig at det aller, aller viktigste på skolen vår, er at du er engasjert og har en genuin interesse for ungdom, formidling og det du selv driver med!

Kanskje nettopp DU er den medarbeideren vi er på jakt etter, uten at vi vet det? Nøl ikke med å ta kontakt!

Skolen vår

Det splitter nye skolebygget vårt skal stå ferdig i 2024, og det skal ha plass til 100 elever. Fram til det skal vi holde til i et midlertidig bygg, der internatet har plass til 45 elever. Alle rom har eget bad.

Linjene og mange av valgfagene på Øyrekka folkehøgskole er laget ut fra at vi er plassert der vi er: På et fiskevær uti havet! Så at du er interessert i eller har lyst til å lære om kystkultur og havet kan være viktig, men slett ikke nødvendig! Du kan like gjerne velge et år hos oss fordi du ønsker deg et år med masse spennende opplevelser og reiser, nye venner, samhold eller bare noe som er helt annerledes!

Les mer om linjene på skolen

HAV Bærekraft

Interessert i hvordan du selv kan gjøre verden litt bedre? Enorme mengder flyteavfall skylles i land på de mange øyene rundt Øyrekka, og skaper store utfordringer for natur og dyreliv. På denne linja får du med egne øyne se «plasthavet» som et ikke-bærekraftig forbruk jorda rundt skaper. Men samtidig får du også erfare at det nytter når hver enkelt av oss vil gjøre noe med det!

Linja har fokus på at elevene våre skal få lære mer om hvordan man selv kan ha en mer bærekraftig livsstil, og dermed redusere egen ressursbruk, klimautslipp og miljøødeleggelser.

Båtførerprøven er obligatorisk for alle elever som skal føre båt, og er inkludert i linjeprisen. Det er også en solid kles- og utstyrspakke med det viktigste du trenger for å ferdes på havet i vær og vind.

Hovedlinjeturen går til Svalbard, der vi blant annet får se hvilke konsekvenser klimaendringer og forurensing kan få, men se på nettsida vår for å se de andre turene også!

HAV Fiskeri

Interessen for fiskerifaget har fått et skikkelig oppsving blant ungdom de siste årene, og det er toppers, synes vi!

På denne linja får du oppleve hvordan det er å leve som fisker. Du er med ut på havet, og setter og trekker fiskeredskap med skolens båter. Når du drar herfra, er du selv kjent med å håndtere mindre båter i krevende farvann og har erfaring fra livet om bord på et sjarkdekk. Vi deler klassen inn i små grupper som får tildelt «sin» fisker som tar dere med ut for verdens beste innføring og opplæring i hvordan det er å jobbe på en fiskebåt.

Båtførerprøven er obligatorisk for alle elever som skal føre båt, og er inkludert i linjeprisen. Det er også en solid kles- og utstyrspakke, med det viktigste du trenger for å ferdes på havet i vær og vind.

Hovedlinjeturen går til Røst ytterst i Lofoten, der du får oppleve det råeste av alle norske fiskeeventyr: Lofotfisket!

HAV Festival/Event

På denne linja får du innblikk i planlegging av større og mindre arrangement, booking av artister, lyd og lys, markedsføring og gjennomføring. Linja får ansvar for å planlegge og gjennomføre skolens egen avslutningsfestival. Vi er også tett på arbeidet med spelet Oda fra havet og Utihavet-festivalen, og elever som ønsker det vil få anledning til å komme tilbake for å være med på gjennomføringen noen uker etter at skoleåret er slutt.

Vi har samarbeid med noen av de fremste fagmiljøene i Trøndelag som er landsledende i planlegging og gjennomføring av store og små arrangement. Her får vi lære og hente inspirasjon fra de beste!

Linjeturen får elevene selv være med på å planlegge i samarbeid med lærer og rektor.

HAV Sjømat

Linja for deg som ønsker å få en smakebit av hva det vil si å jobbe innen sjømat- og havbruksnæringen!

I havområdene som omgir skolen fanges mye av sjøkrepsen som omsettes i Norge, og det blir fanget masse krabbe, kamskjell og hummer. Frøya kommune regnes som den viktigste oppdrettskommunen i Norge! Rett utenfor skolen har vi også landets største maritime verneområde.

Her møtes derfor alle tema som er viktig for vår framtidige bruk av havrommet: Oppdrett, fiske, fangst og vern av noen av verdens mest ettertraktede råvarer.

Båtførerprøven er obligatorisk for alle elever som skal føre båt, og er inkludert i linjeprisen. Det er også en solid kles- og utstyrspakke med det viktigste du trenger for å ferdes på havet i vær og vind.

Hovedlinjeturen går til Berlin og Grüne Woche, som er verdens største matmesse. I Tysklands hovedstad blir vi en del av det pulserende livet i Europas kanskje mest spennende storby!

HAV Lederutvikling

Dette er linja for deg er født senest i 2002 og som allerede har gått et år på folkehøgskole, og som ønsker å utvikle deg videre som medmenneske og leder!

Som elev på HAV lederutvikling mottar du stipend fra skolen. Stipendet på 90 000 kroner består av fri kost og losji. Linjeprisen er 39 000 kroner (kan dekkes av basislån fra Lånekassen, som etter bestemte regler kan omgjøres til stipend i ettertid).

Som stipendiat knyttes du til en av de øvrige linjene, som du selv må spesifisere i søknaden, og følger med på linjeturen sammen med elevene på linjen.

Mer informasjon om stipendiatlinja får du på nettsida vår, eller ved å kontakte oss på skolen.